Empathisch luisteren en geweldloze communicatie horen bij elkaar, want empathisch luisteren is één van de drie processen van geweldloze communicatie. Empathisch luisteren is sleutelbegrip binnen élke verbinding. Na een introductie geweldloze communicatie komen cursisten meestal als eerste naar een training over empathisch luisteren. Op deze dag staat authentiek en oprecht contact maken met de ander centraal.
Na een korte herhaling gaan we kijken waarom empathisch luisteren zo belangrijk is: je kunt de "mens" achter de boodschap weer zien. We gaan oefenen om in te leven in de ander, ook als het gaat om moeilijke berichten of berichten met heftige emoties. We gaan empathisch luisteren stap voor stap leren en oefenen. Ondertussen leer je alle basisbegrippen achter empathie, en heb je ervaren waarom dit verbindend werkt. Afhankelijk van de tijd sluiten de dag met een sympathie-empathie oefening (om het onderscheid te voelen), en/of met een speelse oefening in lastige berichten ontvangen.
“
Het was fijn om de ruimte te voelen om open te zijn en me thuis te voelen. Zeer tevreden omdat er zorg was en alle tijd voor vragen. Zeer verbonden en aanwezig. Ruimte geven en rust. Ik voelde me op mijn gemak, omdat ik niets moest en daardoor bij kon dragen en zelf kon leren.anoniem
(lees meer feedback)
Sinds Niels Gorisse geweldloos communiceren ontdekte, heeft hij de ambitie om met geweldloze communicatie bij te dragen aan anderen. Ondertussen is hij internationaal gecertificeerd geweldloze communicatie trainer. In nagenoeg alle feedback van cursisten staat dat er tijdens de training veel openheid en veiligheid was om te leren en te delen wat er werkelijk speelt.
“
Niels komt op mij authentiek over en zijn rust, openheid en eerlijkheid dragen bij aan mijn gevoel van veiligheid. Dit was zeer prettig en daardoor voelde ik mij erg comfortabel en verbonden.Giebels
(lees meer feedback)