Strohplatz

🌓

Geweldloze communicatie of verbindende communicatie: wat is dat?


Verbindende communicatie of Geweldloze communicatie: wat is dat?

Geweldloze Communicatie -of: verbindende communicatie- is omgaan met situaties en communiceren om met elkaar in verbinding te komen en in verbinding te blijven. "Geweldloos" betekent hier dat je jezelf of de ander geen "geweld" aan doet door te communiceren vanuit bijvoorbeeld oordelen, macht, schuld of schaamte, belonen of straffen, of "moeten". Bij een geweldloos communiceren cursus leer je de oprechte intentie die je hebt uit te drukken, de oprechte intentie van de ander te horen, en bij interne worstelingen meer zelfverbinding krijgen. Dit alles leidt tot meer verbinding, rust, helderheid, samenwerking en de ruimte om oplossingen te vinden die anders uitdagender zijn om te vinden. Kortom: geweldloze communicatie is een grote verzameling van rijke inzichten die je daadwerkelijk een stap verder helpen zonder te vervallen in tegeltjeswijsheden die concreetheid missen.

Wanneer draagt geweldloze communicatie bij?

Geweldloos communiceren kan bijvoorbeeld van belang zijn in je relatie, als ouder, als docent of leidinggevende, in vergadersituaties op werk, of als je moeite hebt om liefdevol naar jezelf te kijken. Het kan rust geven in specifieke situaties zoals: sluimerende conflicten met collega`s, minder samenwerking in teams dan gewenst is, frustrerende situaties met je partner, omgaan met zelfkritiek, snel aangevallen voelen, jezelf kwijtraken of niet weten wat je wil.


Ik ben erg tevreden over de wijze waarop het materiaal gepresenteerd werd. Het delen van eigen ervaringen van de trainer en het zichtbaar doorlopen van het schema was erg praktisch en waardevol voor mij. Ik heb me vrijwel de hele tijd comfortabel en verbonden gevoeld.

Moniek (lees meer feedback)

Waarom werkt geweldloze communicatie?

Het knelpunt is veelal het denken in oordelen naar jezelf en anderen toe of bang zijn voor oordelen van een ander, en níet de ware intentie van alle betrokkenen. Deze oordelen kun je met geweldloze ombuigen naar waarden en verlangens, waar geen pijnlijk randje aan zit. Hoewel de naam "geweldloze communicatie" suggereert dat dit een communicatie techniek is, is dat niet strict het geval. Het gaat niet om woordengebruik alleen of om een truckendoos met technieken. Het is wel een pragmatische verbindende kijk op jezelf en anderen, wat uitnodigt tot een blijvende verandering. Wat we dan ook terughoren van cursisten is dat een training geweldloze communicatie járen later nog steeds impact heeft. Omdat de achterliggende intentie van geweldloze communicatie verbinding met een ander en jezelf is, wordt geweldloze communicatie dan ook wel "Verbindende Communicatie" genoemd.

Persoonlijke ontwikkeling
Helderheid, rust, verbinding

Vaardigheden en inzichten op weg naar meer verbinding met geweldloze communicatie.


Persoonlijke Ontwikkeling
Professionele ontwikkeling
Efficiëntie, samenwerking

Meer samenwerking in teams, kortere vergaderingen, betere klantrelaties en meer plezier op de werkvloer.


Professionele ontwikkeling