Zelfcompassie en geweldloze communicatie zijn zeer nauw verbonden, omdat zelf-empathie één van de drie processen is van geweldloze communicatie (zoals ontwikkeld door Marshall Rosenberg, zie cnvc.org). Bij jezelf te blijven, jezelf niet te vergeten of over te slaan, of omgaan met zelf-kritiek: voor deze en meer zelfcompassie onderwerpen biedt geweldloze communicatie als geen andere aanpak handvaten die structureel verandering brengen. Daar waar andere methodieken allereerst rust en aandacht brengen, gaat geweldloze communicatie verder met blíjvende handvaten. Zelfcompassie kan van belang zijn tijdens uitdagende situaties met anderen, maar ook als je veel piekert of veel zelfoordelen hebt, of andere belemmeringen tot zelfcompassie zoals schuld of schaamte. Alle interactie begint met zelfverbinding.
We gaan aan de slag met zelfcompassie door te kijken welke extra vooronderstellingen geweldloze communicatie daarover kent. Na deze verkenning gaan we concreet aan de slag voor zelf-empathie bij schaamte of zelf-kritiek. Tenslotte gebruiken we het volledige model om eens een eigen innerlijke worsteling te bekijken op een daadkrachtige manier die je ook zelf thuis kunt doen.
“
Graag wil ik je zeggen dat voor mij behoeften aan echtheid en bijdragen zijn vervuld op die dag. Dank je voor je openheid 😊 (lees meer feedback)geanonimiseerd
Sinds Niels Gorisse geweldloos communiceren ontdekte, heeft hij de ambitie om met geweldloze communicatie bij te dragen aan anderen. Ondertussen is hij internationaal gecertificeerd geweldloze communicatie trainer. In nagenoeg alle feedback van cursisten staat dat er tijdens de training veel openheid en veiligheid was om te leren en te delen wat er werkelijk speelt.
“
Ik ben erg tevreden over de wijze waarop het materiaal gepresenteerd werd. Het delen van eigen ervaringen van de trainer en het zichtbaar doorlopen van het schema was erg praktisch en waardevol voor mij. Ik heb me vrijwel de hele tijd comfortabel en verbonden gevoeld. (lees meer feedback)geanonimiseerd