Strohplatz

🌓

Verbindende Communicatie Kaarten


Geweldloze communicatie kaarten

Als je een verbindend communiceren training (ofwel geweldloos communiceren training) - ontwikkeld door Dr. Marshall Rosenberg, zie CNVC- gevolgd hebt, ken je de hulplijstjes van gevoelens en behoeftes. Dan weet je ook dat geweldloze communicatie absoluut niet gaat om woorden, maar dat woorden hooguit een belangrijk hulpmiddel zijn om bijvoorbeeld het verschil tussen een strategie en een behoefte te vinden, of om bijvoorbeeld te checken of een gevoel nou echt een gevoel is of toch een quasi-gevoel.

Als je bij ons een verbindende communicatie cursus (een introductie of een vervolg themadag) volgt, dan krijg je deze kartonnen A5 uiteraard ook. Op dit herinneringskaartje staan alle behoeftes met kleurtjes afgebeeld, gecategoriseerd naar de indeling van Manfred Max-Neef.

Van Mindfulness is bekend dat er veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is. Dat is ook zo bij geweldloze communicatie, alleen er wordt geen nadruk op gelegd door trainers en door de media. Als je goed kijkt naar werk van Brene Brown -wat wel wetenschappelijk gebaseerd is- zie je dat zij voor 60% geweldloze communicatie geeft, alleen zonder het beestje bij de naam te noemen. Het onderzoek van Max-Neef is een van de vele onderzoeken waar Marshall (zelf psycholoog) zich door heeft laten inspireren. Max-Neef onderzocht en bewees dat er geen hiërarchie is in levensbehoeftes (wat tegendraads staat op de zeer gedateerde weerlegde en helaas bekendere theorie van Maslov). Hier zie je de negen plaatjes die horen bij de categoriën basisbehoeftes zoals Max-Neef die onderscheide: veiligheid, lichamelijk welzijn, begrip, betekenis, ontspanning, creativiteit, vrede, verbinding en samenwerking.

Hieronder zie je het verbindende communicatie kaarten met daarin de negen categoriën behoeftes en de zes blokken met gevoelens.

Verbindende Communicatie Kaarten behoefte en gevoelens herinneringskaartjes

Verbindende Communicatie Kaarten behoefte en gevoelens herinneringskaartjes

Als trainer kun je ook interesse hebben in onze behoeften banner. En, als trainer of in je oefengroep, heb je misschien ook wel interesse in onze diverse set aan vloerplaten.