Strohplatz

🌓

Knelpunten - Geweldloze Communicatie


Geweldloos Communiceren - Knelpunten

Geweldloze communicatie (ofwel verbindende communicatie, zoals ontwikkeld door Marshall Rosenberg) zie ik als een rijke gereedschapskist met praktische gereedschappen waarmee ik helder en verbindend kan nadenken luisteren en praten. Ik kan de ander glashelder en verbindend horen, ook als ik dat als "aanvallend" of "beledigend" ervaar. Met geweldloze communicatie kan ik mijn eigen gedachten op een transparante manier bekijken en daarmee enorm veel interne rust en helderheid krijgen, zonder "vast" te blijven zitten in minder productieve gedachtenstromen.

Dit alles kan met geweldloze communicatie op een enorm concrete en super praktische manier. Dat praktische is voor mij persoonlijk erg belangrijk, omdat ik zelf niet veel helderheid krijg uit andere lichaams- en bewustwordings methodieken, omdat die mij niet vertellen hoe dan. Hoe blijf ik bij mezelf? Hoe doe ik zelfzorg? Hoe kan ik een probleem oplossen zodat iedereen er gelukkig bij is? Hoe vul ik niet in voor een ander? Hoe luister ik beter naar een ander? Voor mij is de transformerende werking van geweldloze communicatie groter omdat deze daadwerkelijk iets structureels toevoegt.

Herken je je in een van deze onderstaande knelpunten:

Geweldloze communicatie kent een model met vier stappen, een handvol achterliggende concepten, en -voor gevorderden- enkele concepten die daaruit logischerwijs voortkomen. Leerpunten hierin zijn voor iedereen verschillend. Sommige eye openers komen bij het puntje waarnemingen (eerste stap in het model), anderen bij de stap "behoeftes" bij het inleven in een ander. Hoe dan ook, het verschilt van persoon tot persoon. Ik ben zelf groot fan van de achterliggende concepten achter geweldloze communicatie. Het had mij veel psychologische pijn en relatie-verdriet gescheeld als ik eerder geweldloze communicatie kende. Om die reden gun ik dan ook iedereen dit gedachtegoed toe.

Bekijk ons geweldloos communiceren aanbod voor persoonlijke ontwikkeling en professionele ontwikkeling.