Strohplatz

🌓

Sorry... - Geweldloos Communiceren


Geweldloze Communicatie - Sorry...

Sorry! Hoe vaak zeg ik niet sorry. En waarom? Omdat het me is aangeleerd? Uit beleefdheid? Binnen verbindende communicatie (ofwel geweldloze communicatie, ontwikkeld door Dr. Marshall Rosenberg, zie CNVC) is "sorry" een woord dat uit beleefdheid als lege huls wordt gezien. Ik denk even aan mezelf als klein jongetje die verplicht uit beleefdheid sorry zei tegen de buurvrouw wiens planten ik met een voetbal kapot had gemaakt. Bovendien zegt "sorry" iets over mij als spreker, en geef ik met een "sorry" geen aandacht aan degene waartegen ik sorry zeg.

Met een sorry uit beleefdheid leg je eigenlijk de verantwoordelijkheid om de ellende op te ruimen bij de ander neer. Stel dat ik schreeuw "Jeetje sorry hoor! Ik zei toch al sorry!". En dan? De ander zal zich niet echt gehoord voelen. De vriendschap zal ook niet echt er op vooruit gaan. De ander moet "het er maar mee doen". Een lege huls dus.

Een sorry wordt anders zodra je dit uitdrukt met inlevingsvermogen, of vertelt wat je zelf liever anders had willen doen. Bijvoorbeeld eerst inlevingsvermogen (empathie): "Sorry, ik hoor dat je boos bent omdat ik je mail niet gelezen heb, en je had liever dat ik zorgvuldiger was met jouw berichtjes, toch?". Deze boodschap gaat weldegelijk over degene tegen wie ik het heb. Over het algemeen kan het dus helpen om eerst even bij het bericht van de ander stil te staan, zodat de ander zich gehoord voelt.

Wat nog steeds verbindend klinkt, is vertellen wat je graag had willen doen. Vertellen wat jou ervan weerhield om te doen kan ook, bijvoorbeeld: "Ik betreur dat ik je mail niet zag, ik had liever tijd en rust voor mijn mail checken gehad. Tegelijkertijd wilde ik ook mijn scriptie afmaken en me daar op concentreren."

Bekijk ons geweldloos communiceren aanbod voor persoonlijke ontwikkeling en professionele ontwikkeling.