Strohplatz

🌓

Zwarte piet discussie ontrafeld - Geweldloze Communicatie


Geweldloze Communicatie: Ontrafelen met geweldloze communicatie

Op de 2e dag van een introductie geweldloos communiceren cursus, besloot ik om binnen 5 minuten samen met cursisten de zwarte piet discussie te ontrafelen. Uiteraard met een stukje visie uit verbindende communicatie (ofwel geweldloze communicatie).

Ik kan je nu al verklappen: we hadden slechts enkele minuten nodig. Hieronder staat ongeveer wat het resultaat was. De vraag die ik stelde was: waar gaat het de verschillende partijen om, uitgedrukt in behoeftes?

We rafelden uit dat bij mensen met het oordeel "discriminerend" over zwarte piet, het gaat om gelijkheid: we zijn allemaal gelijk en als de gelaatskleur zo wordt gebruikt, dan is volgens hen de gelijkheid in het geding. Het gaat ook om respect: het is niet respectvol naar getinte mensen. Daarnaast gaat het om gemeenschapsgevoel, namelijk dat we allemaal samen in dezelfde maatschappij leven, welke gelaatskleur je ook hebt. Het gaat er ook om dat je bijdraagt aan de opvoeding van kinderen door juist te laten zien dat een gelaatskleur niet een vooroordeel over die persoon is. Tenslotte laat je dit in de media horen en maak je je hier hard voor om betekenis te geven aan de tijd je er in steekt.

Voor mensen die zwarte piet als een "traditie" zien en willen houden, gaat het om respect voor wat we al heel erg lang samen op deze manier hebben, daar ga je niet zo maar iets aan veranderen. Er zit ook wat gemeenschapsgevoel in de traditie: dat we dit met z`n allen ieder jaar weer zo doen. Het gaat ook om bijdragen aan de opvoeding van kinderen door ze deze lol te gunnen. En daar zit ook weer wat gelijkheid in: je hebt er als kind fijne herinneringen aan, en je zou willen dat ieder kind dat kan ervaren. Tenslotte schreeuw je dit van de daken en haal je uit in de media omdat je hiermee je eigen behoefte aan betekenis invult: je maakt je hard voor iets wat jou voor jou belangrijk is.

Heb je em al door? Zie je er bij beide partijen voornamelijk dezelfde basisbehoeften gelijkheid, respect, gemeenschapsgevoel, bijdragen en betekenis zijn?

In plaats communiceren in oordelen, kun je ook jezelf uitdrukken én naar de ander luisteren met de behoeften die er spelen. Uiteraard is dit niet het hele eieren eten -dit is dan ook niet de hele geweldloze communicatie visie- maar dit is wel een begin.

Bekijk ons geweldloos communiceren aanbod voor persoonlijke ontwikkeling en professionele ontwikkeling.